Diskus i de olympiska spelen

Diskus är en idrottsgren som med all rätt kan kallas olympisk. Här snackar vi nämligen om en idrott som har varit med i de olympiska spelen från dag ett. Grejen är att redan de gamla grekerna ägnade sig åt att kasta diskus när OS gick av stapeln under den gyllene antikens glada dagar. Diskus var med andra ord en av de ursprungliga sporterna som ingick i det antika olympiska programmet. Pankration, löpning, längdhopp, spjut, olika vapentävlingar, brottning, boxning och ridning är exempel på andra sporter som det också tävlades i när OS hölls vart fjärde år i det gamla Grekland.

Om man kikar lite mer noggrant på det antika olympiska programmet så märker man ganska snabbt att de allra flesta tävlingarna på ett eller annat sätt hade någon form av militär koppling. Diskus var inte på något sätt ett undantag från den regeln. Diskusen var nämligen ett kastvapen som, likt exempelvis spjut, var ett mycket effektivt vapen i fält. Kastad med perfekt precision av en vältränad soldat var diskusen ett vapen som kunde fälla vilken framryckande fientlig soldat som helst.

En antik diskus skilde sig väldigt mycket från de diskusar som förekommer idag inom friidrotten. Diskusen som de gamla grekerna använde sig av, i fält likaväl som när det tävlades i de olympiska spelen, var oftast tillverkad i sten eller brons. Dessutom vägde de antika diskusarna betydligt mer än vad dagens dito gör. Det krävdes med andra ord en helt annan kastteknik och muskelstyrka än vad det gör idag när den antike atleten skulle hiva iväg sin diskus så långt som det bara var möjligt i samband med att det vankades OS i det gamla Grekland.

Efter att ha legat nere i drygt 1 500 år återuppstod de olympiska spelen, i delvis ny klädnad, år 1896. Men även om OS i och med detta tog klivet in i en ny tidsålder och dessutom genomgått en rejäl modernisering så fanns diskusen kvar på det olympiska programmet, i gott sällskap med andra antika grenar i stil med boxning, brottning, längdhopp och spjut. Fattas bara annat, då diskus på många sätt och vis är en idrottsgren som är signifikativ för allt vad OS heter.

Tänk på det nästa gång du ser muskelstinna män och kvinnor tävla i diskus, vare sig det handlar om SM i friidrott eller om det handlar om OS. Diskus är en OS-gren som i sanning har varit med från scratch.