Några kända svenska diskuskastare

Det finns en ganska stor skara svenska atleter som har gjort bra ifrån sig i friidrottsgrenen diskus. Här snackar vi givetvis om både manliga och kvinnliga diskuskastare som med den äran har representerat de blågula färgerna i olika tävlingssammanhang. Låt oss därför ta oss en lite närmare titt på i vart fall några av dessa minst sagt framgångsrika svenska diskuskastare.

Ricky Bruch

Björn Rickard Bruch, mer känd som Ricky Bruch, (1946–2011) var en av de absolut mest framgångsrika svenska diskuskastarna genom tiderna. Med ett brons i München-OS 1972 och efter att ha slagit det svenska rekordet inte mindre än 15 gånger har han satt rent ut sagt outplånliga avtryck i svensk idrottshistoria. Från slutet av 1960-talet och fram till mitten av 1980-talet var han i princip ensam regent på den svenska diskustronen. 1984 satte han ett rekordkast som mätte 71,26 meter, ett rekord som inte slogs förrän den 29 juni 2017, när Daniel Ståhl kastade 71,29 meter, tre centimeter längre än Ricky Bruchs tidigare rekordkast.

Daniel Ståhl

Det var alltså Daniel Ståhl som blev den som till sist lyckades kasta längre än Ricky Bruch. Med sitt rekordkast på 71,29 meter är det nu denne gladlynte stockholmare som regerar inom svensk diskus. Noteras bör även att Daniel Ståhl också tävlar mycket framgångsrikt i kulstötning. I unga år var det ishockey som gällde för Daniel Ståhl innan han i mitten av tonåren lade skridskor och hockeyklubba på hyllan för att istället fokusera på diskus. Med facit i hand kan man snabbt konstatera att det var ett tämligen klokt val. Daniel Ståhl har nämligen knipit både svenska och internationella medaljer i de två kastgrenar, diskus och kula, som han tävlar i.

Anna Söderberg

På damsidan är det vissa namn som sticker ut när det handlar om svensk diskuskastning. Ett av dessa namn är Anna Söderberg. Hon fick sitt genombrott i början av 1990-talet och har sedan dess dominerat svensk diskus för damer. 1997 utsågs hon till ”Stor grabb/tjej” nummer 434. En av Anna Söderbergs främsta fjädrar i hatten är att ha höjt det svenska rekordet i damdiskus från 58,74 år 1994 till 64,54 år 1999. Trots att hon har dragits med en jobbig axelskada sedan år 2000 så har Anna Söderberg fortsatt att tävla i både SM, EM, VM och OS och har lyckats ta sig till både final och pallplats vid ett flertal tillfällen. Anna Söderberg fortsätter att försvara de svenska färgerna i diskus för damer.